این ایام، ثبت نام ورود به حوزه شروع می شود. یکی از دوستان خواسته بود که درمورد مسائل ورود به حوزه بنویسم.
مسیر و خود
وقتی برای ورود به حوزه با یکی از طلاب مشورت می کردم گفت سعی کن نگاهت را به حوزه دقیق کنی و بدانی در حوزه به دنبال چه باید باشی. اهمیت این توصیه بعدا برایم روشن شد؛ وقتی که دیدم بعضی از تصورات نسبت به حوزه، واقعی نیست. غرض اینکه برای مسئله ای مثل انتخاب طلبگی که کل مسیر زندگی آدم را تحت تاثیر قرار می دهد لازم است برای مشورت، وقت کافی گذاشته شود. هم با آدم های با تجربه که چندین سال است در این مسیر بوده اند مشورت شود و هم با آدم های تازه کار. علاوه بر تلاش برای شناخت مسیر باید برای خودشناسی هم تلاش کنیم. اطرافیان و دوستان دلسوز که چندین سال است با ما در ارتباط نزدیک بوده اند می توانند در شناخت توانمندی ها و نقاط ضعف و قوت مان به ما کمک کنند. همچنین تست های روانشناسی در زمینه خودشناسی و آینده شغلی می تواند سرنخ هایی به ما بدهد.
هدف
اینکه با چه هدفی باید به حوزه آمد، مسئله سنگین و پیچیده ای است و من در بیانش ناتوان هستم. امیدوارم در مشورت ها به پاسخ مناسبی برسید. به نظرم باید حواس مان باشد که حوزه، ته خط است… . برای اینکه با وظایف حوزه و روحانیت آشنا بشوید، حداقل دو سه دیدار اخیر حضرت آقا با طلاب را مطالعه کنید. همچنین برای شروع، کتاب سیمای آرمانی طلبه، نوشته حاج آقای عالم زاده مناسب است.
تغییر از دانشگاه به حوزه
بعضی ها مثل خود من از دانشگاه به حوزه می آیند. نگاه خود من این نبوده و نیست که تنها مسیر کار کردن برای انقلاب، حوزه است. به نظرم به اندازه همه مسائل جمهوری اسلامی، جای کار برای انقلاب هست. باید دید که خودمان دنبال چه هستیم. لذا صرفا با این بهانه که می خواهیم برای انقلاب خدمت کنیم نمی شود دانشگاه را کنار گذاشت و به حوزه آمد.
رضایت پدر و مادر
برای امثال ما که از دانشگاه می خواهیم به حوزه بیاییم، رضایت پدر و مادر یک مسئله جدی است. به نظرم باید کمک کرد که پدر و مادر متوجه بشوند این مسیر، چیز عجیب و غریبی نیست و خیلی انسان ها در گذشته و در حال، در این مسیر زندگی کرده اند و زندگی با آبرویی هم داشته اند و توانسته اند به مردم خدمت بکنند. اینکه علاقه و پشتکار ما را هم ببینند بی تاثیر نیست و اینکه احترام شان حفظ بشود. توسل و توکل هم جای خود را دارد. باید مراقبت بکنیم که حدود شرعی این قضیه رعایت بشود چرا که رضایت پدر و مادر تاثیر مهمی در مسیر زندگی مان دارد.
ثبت نام و ورود
بعد از طی مراحل قبلی می رسیم به مرحله ثبت نام. برای ما (سال ۱۳۹۶) هم آزمون کتبی برگزار شد و هم مصاحبه مرکز مدیریت و هم مصاحبه مدرسه. منابع آزمون کتبی را حتما بخوانید چون اگر در آزمون کتبی قبول نشوید به مراحل بعدی نمی رسید. البته منابع ساده ای دارد. در مصاحبه ها هم چیز عجیب و غریبی سوال نمی کنند؛ درمورد انگیزه و هدف به حوزه آمدن، زمینه های مطالعاتی، احکام مبتلابه و… . اگر موفق شوید، قبل شروع سال تحصیلی، اردویی برای آشنایی بیشتر با حوزه برگزار می شود.
مشهد یا قم یا اصفهان!؟
حوزه در کشور سه مرکز دارد؛ مشهد و قم و اصفهان. ترجیح خودم قم بود چون احساس می کردم که مرکز علوم حوزوی است. هر کدام از این مراکز آزمون ورودی خود را دارد و در سایت خودشان باید ثبت نام کنید.
دوره بلندمدت یا سفیران هدایت!؟
حوزه، دو سیستم آموزشی دارد: کوتاه مدت (سفیران هدایت) و بلندمدت. ترجیح خودم دوره بلندمدت بود چون عجله ای نداشتم. معروف است که هدف دوره کوتاه مدت، تربیت مبلغ است و هدف دوره بلندمدت تربیت مجتهد است. در یکی از مراحل ثبت نام در سایت، باید انتخاب از بین این دو را انجام دهید.
مدرسه مشکات تهران یا مدرسه معصومیه قم!؟
برای ما که از دانشگاه به حوزه می آییم معمولا این دو مدرسه در اولویت است. البته مدرسه مشکات آزمون ورودی خاص خود را دارد و از آزمون مرکز قم جدا است. برنامه درسی مدرسه مشکات مقداری با برنامه معمول حوزه متفاوت است. زمان خودم فرصت نکردم بین این دو مدرسه مقایسه کنم. همچنین شنیده ام که مدرسه مشکات برنامه ای دارد که دانشجویان بتوانند در کنار دانشگاه، تحصیلات حوزوی داشته باشند.
امیدوارم دوستانی که می خواهند وارد حوزه شوند، هرچه خیر و صلاح شان هست برایشان رقم بخورد.
نوشته پیشنهادی ویژه برای این نوشته:
اگر سوالی داشتید در قسمت نظرات مطرح کنید.
۲ دیدگاه روشن ثبت نام حوزه
سلام
خیلی ممنون و متشکر
سلام. وقتتون بخیر. وظیفه است.