در ابتدای طلبگی، یکی از دغدغه هایم انس بیشتر با قرآن کریم بود. سال دوم، سیوطی با استاد روح الله راسل داشتیم؛ شرط حضور در کلاس شان، حفظ موضوعی قرآن کریم بود و این زمینه ای برای انس بیشتر شد. سال سوم که بلاغت را با استاد سعید امینایی می خواندیم، تصادفا با مجموعه هفت جلدی «درسنامه ی فهم روشمند قرآن» آشنا شدم. در یکی از نشست های علمی بسیج که استاد ارائه دهنده بودند، برای معرفی استاد به این مجموعه هم اشاره شده بود. وقتی جلد اول این مجموعه را خریدم احساس کردم یک گمشده ای را پیدا کرده ام.
در همان نگاه اول، تفاوت این مجموعه با مجموعه های مشابه به چشم می آمد؛ هم ظاهر بصری رنگی و جذابی داشت (احتمالا چون برای حوزه خواهران تدوین شده بود!) و هم اینکه صرفا برای آموزش ادبیات عربی نبود چرا که هم شامل توضیحات تفسیری و بعض روایات مرتبط با آیات (همراه با آدرس) و هم شامل برخی نکات ناظر به پیام قرآن کریم برای زندگی امروزه بود. به خصوص اینکه برای من جذاب بود که با یکی از تدوین کننده های مجموعه (استاد امینایی) مرتبط بودم و می توانستم اشکالات و سؤالاتی که در مطالعه پیش می آمد را بپرسم. استاد هم لطف می کردند و پاسخگوی سؤالات من بودند.
جلد اول این مجموعه هفت جلدی برای ایجاد علاقه و انس به ترجمه و تفسیر آسان قرآن کریم است و تمرکز بر معنای واژگان دارد. جلد دوم درمورد علم لغت است و اطلاعات جالبی درمورد کتب لغت و تأثیر لغت در ترجمه و تفسیر دارد. سایر جلدها به کاربرد علم صرف، نحو و بلاغت در ترجمه و تفسیر، آشنایی با اسلوب سوره های قرآن و تحلیل و تفسیر آنها و شناخت اصول و فرآیند ترجمه و تفسیر روشمند قرآن کریم می پردازد.
من تا جلد پنجم این مجموعه را مطالعه کرده ام. توجه به ارتباط آیات یک سوره با هم، تأثیر روایات در فهم آیات، تأثیر علوم ادبی در ترجمه و تفسیر قرآن کریم و آشنایی تفصیلی با کتب لغت، بخشی از نکاتی بوده که از مطالعه این مجموعه یاد گرفته ام. شاید مهم ترین درس این مجموعه، آموزش فهم روشمند قرآن کریم بر محور سوره ها باشد؛ اینکه ترجمه و تفسیر قرآن کریم مراحل و ضوابطی دارد.
این مجموعه باعث انس بیشتر من با مفاهیم قرآن کریم شد. در فرصت های تبلیغی، یکی از منابع بحث های قرآنیم این مجموعه بوده است. در ماه مبارک سال ۱۴۰۰ و سال ۱۴۰۱ بر پایه این مجموعه، لایو اینستاگرامی مفاهیم قرآن برگزار کردم. در فرصت های دیگر هم سعی کرده ام با کمک این مجموعه، به ترویج مفاهیم قرآنی کمک نمایم.
به نظرم این مجموعه برای سه سال اول طلبگی می تواند همراه بسیار مفیدی باشد: انس و پیوند با مفاهیم قرآن کریم را تسهیل می کند؛ ظاهر جذاب و ادبیات روانی دارد؛ کمک به کاربردی کردن علوم ادبیات عرب می کند؛ باعث آشنایی با منابع اصیل ترجمه و تفسیر قرآن کریم می شود و با قسمت «سبک زندگی قرآنی» کمک می کند تا با قرآن کریم مثل کتاب زندگی برخورد کنیم. و مهم تر از همه اینکه پاسخی بهینه برای معمای در حاشیه بودن قرآن کریم در برنامه درسی حوزه می باشد.
امیدوارم توفیق ادامه مطالعه این مجموعه را داشته باشم. این مجموعه که توسط نشر هاجر (وابسته به مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران) منتشر شده است را می توانید از اینجا تهیه کنید.
شما چه منابعی برای انس طلاب با قرآن کریم می شناسید؟ لطفا در نظرات معرفی کنید.
نوشته پیشنهادی ویژه برای این نوشته:
۴ دیدگاه روشن یک همراه خوب برای سال های اول طلبگی: درسنامه فهم روشمند قرآن کریم
سلام. کتاب تفسیر آموزشی سیدمحمدرضا صفوی رو دیدی؟ ترجیح استاد راسل روی این کتاب بود. حالا دلیلشو خیلی نمیدونم
سلام
ممنون از همراهی تون
تا جایی که یادم هست، مجموعه فهم روشمند، از حیث روایات مرتبط، تفصیل محتوای آموزشی، نکات سبک زندگی و طراحی بصری، بر مجموعه تفسیر آموزشی رجحان داشت.
استاد امینایی و ما ادراک ما استاد امینایی
بله؛ استاد با انرژی هستن… خدا حفظ شون کنه…